Hogyan válasszunk képkirakót gyermekünknek?

Egy helyesen megválasztott puzzle a szórakozás közbeni fejlődés és sikerélmény forrása lehet. Azonban ha túl nehéz feladatot adunk a gyereknek, az unalmat, sőt frusztrációt is okozhat. Ezekre érdemes odafigyelni a puzzle kiválasztásakor. Az alábbiakban néhány tippet adunk arra vonatkozóan, hogy mikor választhatunk a gyermek készségeihez és fejlődéséhez legalkalmasabb képkirakót.

A kirakós játékok előnyei

A képkirakók jó gyakorlatot nyújtanak a manuális készségek, a vizuális észlelés, valamint az összerakási folyamat megszervezéséért és stratégiájáért felelős kognitív készségek terén. A kirakós játékok türelemre és kitartásra tanítanak, jutalmuk pedig a teljes kép kirakásával elért elégedettség és sikerélmény. A puzzle rakosgatás önálló tevékenységként is remek időtöltés, de egy baráti társaság vagy család számára is kitünő szórakozást jelenthet.

A puzzle nehézségi szintje

A nehézségi szintet elsősorban olyan tényezők befolyásolják, mint például:

  • darabszám
  • puzzle darabkák mérete
  • kép részletezettségi foka és a színei
  • a gyerek tapasztalatai a kirakós játékokkal
  • a minőség (a kartonpapír vastagsága, a darabok hajlítására és csavarodására való hajlam, vágási pontosság)
  • egyéb funkciók, amelyek segíthetnek az elrendezésben (képkontúrok, puzzle darabok formái stb.)

Mikor kezdjük?

Egészen piciknek is gyártanak pár darabos kirakókat (ezeket a Baba puzzle kategóriában találod), de a puzzle termékek általában három éven felüli gyermekek számára készülnek. Ekkor érik el azt az életkort, amikor érdeklődést mutatnak és elkezdenek játszani a nagy színes karton kirakókkal, ahol a bonyolultság valamivel nagyobb kihívást jelent számukra, mint az építőkockák egymásra rakosgatása. Ebben a korban a gyermek általában abbahagyja a világ szájjal történő felfedezését és elkezdi fejleszteni kézügyességét. Vizuálisan már felismeri, hogy a kép mely részéhez illeszkedik egy-egy puzzle darab. Ha a gyermek korábban még nem játszott képkirakóval, minden bizonnyal hasznos lesz, ha a szülő segít.

Puzzle 3 éveseknek

Azt javasoljuk, hogy a legfiatalabbak kezdjék kirakós játékukat nagy darabokkal, amelyeket könnyen meg lehet fogni és forgatni. Fontos, hogy a gyermek érdeklődésének megfelelő kirakóst válasszunk.
Ebben a korban gyermekek szívesen látnak olyan jól ismert tárgyakat és szereplőket, akikkel korábban kapcsolatba kerültek. Kiválóan alkalmasak erre például, a legnépszerűbb mesék és mesehősök, állatok, járművek és szituációs jelenetek.
Jó kezdést jelenthetnek a több képet tartalmazó készletek, melyek például 3, 4, 6 és 9 elemre vannak osztva. Itt a képek különböző nehézségi fokozatúak. A legkevesebb elemszámú képpel kezdjünk és siker után a következőn dolgozzunk, ami csak egy kicsit nehezebb. Ezek általában kontúros képek, amelyek nagyon megkönnyítik az illusztráció tartalmának azonosítását.
Később, amikor a gyerek már nagyobb tapasztalattal rendelkezik, válasszunk mindíig egy kicsit nagyobb darabszámú képeket tartalmazó szettet.

Puzzle 4-5 éveseknek

Az első képkirakók tapasztalatának növekedésével, gyermeked már szabadon kezeli a darabok forgatását és összeillesztését. Bár még mindig gyakran próbálkoznak tévesen és néha hibáznak, de már elkezdik kidolgozni az első szisztematikus módszerüket a képek kirakásához. Ez annak a jele, hogy továbbléphetnek a nagyobb darabszámú vagy bonyolultabb illusztrációkkal rendelkező puzzle képekre.
Érdemes a BIG, MAXI vagy XXL jelölésű, nagyobb és könnyebben helyükre illeszthető darabokat tartalmazó képkirakók közül választani. A darabszámot tekintve, általában a 20-60 darabos képeket ajánlják a gyártók, de mindíg a gyerek ügyessége a mérvadó. Ügyeljünk a fokozatosságra, mindíg csak egy picivel nehezebb puzzle legyen a következő lépcső.

Puzzle 6-8 éveseknek

A hatévesek már elég képességet fejlesztettek ki ahhoz, hogy meg tudják határozni a puzzle darabok képen belüli hozzávetőleges helyét. Rendezni, rendszerezni is tudják őket. Kidolgozhatják saját módszereiket (stratégiáikat) a puzzle elkészítéséhez – a képen látható alaknak, színnek vagy tárgynak megfelelően. Ezért már bátran nekiláthatnak 80-150 darabos képkirakóknak.
Az ebbe a korcsoportba tartozó gyerekek olyan játékokat keresnek, amelyek nagyobb kihívást jelentenek számukra. A nyolcévesek a korábbi tapasztalatuktól függően 2-300, sőt 500 darabból álló képekkel is megbirkóznak.
Az alábbi táblázatban az egyik gyártó ajánlása látható:

Puzzle darabszám Ajánlott korosztály Darabkák mérete kb. cm
Puzzle 1000 "felnőtt" 2×1,5
Puzzle 500 9+ 2×1,5
Puzzle 200-300 8+ 2x2
Puzzle 150-200 7+ 2×2
Puzzle 100-150 6+ 2,5x2,5
Puzzle 50-100 5+ 3,5x4,5
Puzzle 30-50 4+ 4,5×5,5
Puzzle 10-30, XXL-MAXI 3+ kb. 8-10×8-12
Puzzle 2-10, XXL-MAXI 1,5-3 kb. 8-10×10-12

Természetesen ezek csak javasolt darabszámok és körülbelüli méretek, a bonyolultság mértéke a gyermek egyéni képességeitől függően változhat. A fokozatosságot tartsuk mindíg szem előtt és igyekezzünk gyermekünk életkorának, képességeinek megfelelő nehézségi szintű képkirakót választani. Így a puzzle képek kirakása a játékos kihívás mellett, nagyszerű sikerélményt nyújthat.

A kategória további bejegyzései

Kapcsolódó témák

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December

Új fiók létrehozása